002. Empek-empek Rebon






Ingredients : 

  1. 1/2 kg of starch flour / starch 
  2. 1/4 kg wheat flour 
  3. 1 ounce Shrimp rebon, shrimp rebon is dried salted shrimp (not ebi), 
  4. 3 1/2 cups water for batter and water a few liters to boil empek-empek 
  5. Salt and Vetsin

Sauce Ingredients: 

750 grams of palm sugar 
Tamarind 
10 cloves of garlic 
1 ounce of green chili
1 liter of waterSalt to taste

How to make : 

  • Blender rebon, Mix with flour, add MSG and salt 
  • Pour water 3 1/2 cups, mix wellBoil while stirring until boiling, turn off the stove
  • Mix the starchy starch into the flour mixture while hot
  • Stir until it becomes a dough that can be formed 
  • Then shape according to taste
  • Bring water to the pan
  • Put the empek-empek into boiling water 
  • Lift when it is floating
  • Chill and then fry into hot oil   

How to make gravy:

  • Blend chilies and garlic until smooth, set aside
  • Boil 1 liter of water 
  • Put in palm sugar
  • Mix with acid water (sour sauce) 
  • Lift and strain 
  • Bring to a boil again and add chili and onion puree 
  • Add salt, bring to a boil and remove 



Bahan empek-empek :
  1. 1/2 kg tepung aci / tepung kanji
  2. 1/4 kg tepung terigu
  3. 1 ons Udang rebon, udang rebon adalah udang asin kering (bukan ebi),
  4. 3 1/2 gelas air untuk adonan dan air beberapa liter utk merebus empek-empek
  5. Garam dan Vetsin

Bahan kuah :

  1. 750 gr gula aren
  2. Asam jawa
  3. 10 siung bawang putih
  4. 1 ons cabe rawit hijau
  5. 1 liter air
  6. Garam secukupnya

Cara membuat :
  • Blender rebon
  • Campur dengan tepung terigu, tambahkan vetsin dan garam
  • Tuangkan air 3 1/2 gelas, aduk rata
  • Didihkan sambil di aduk sampai mendidih, matikan kompor
  • Campurkan aci / tepung kanji sedikit demi sedikit ke dalam adonan bubur terigu selagi panas
  • Aduk hingga menjadi adonan yang bisa dibentuk
  • Kemudian bentuk sesuai selera

  • Didihkan air ke dalam panci
  • Masukkan empek-empek ke dalam air mendidih
  • Angkat bila sudah mengapung
  • Dinginkan lalu goreng ke dalam minyak panas

Cara membuat kuah :

  • Blender cabe dan bawang putih hingga halus, sisihkan
  • Didihkan 1 liter air
  • Masukkan gula aren
  • Campur dengan air asam (perasan asam)
  • Angkat dan saring
  • Didihkan lagi dan masukkan cabe dan bawang yg telah di haluskan
  • Tambahkan garam, didihkan dan angkat

No comments:

Post a Comment