Ingredients :
- 1/2 kg of starch flour / starch
- 1/4 kg wheat flour
- 1 ounce Shrimp rebon, shrimp rebon is dried salted shrimp (not ebi),
- 3 1/2 cups water for batter and water a few liters to boil empek-empek
- Salt and Vetsin
Sauce Ingredients:
750 grams of palm sugar
Tamarind
10 cloves of garlic
1 ounce of green chili
1 liter of waterSalt to taste
750 grams of palm sugar
Tamarind
10 cloves of garlic
1 ounce of green chili
1 liter of waterSalt to taste
How to make :
- Blender rebon, Mix with flour, add MSG and salt
- Pour water 3 1/2 cups, mix wellBoil while stirring until boiling, turn off the stove
- Mix the starchy starch into the flour mixture while hot
- Stir until it becomes a dough that can be formed
- Then shape according to taste
- Bring water to the pan
- Put the empek-empek into boiling water
- Lift when it is floating
- Chill and then fry into hot oil
How to make gravy:
- Blend chilies and garlic until smooth, set aside
- Boil 1 liter of water
- Put in palm sugar
- Mix with acid water (sour sauce)
- Lift and strain
- Bring to a boil again and add chili and onion puree
- Add salt, bring to a boil and remove
Bahan empek-empek :
- 1/2 kg tepung aci / tepung kanji
- 1/4 kg tepung terigu
- 1 ons Udang rebon, udang rebon adalah udang asin kering (bukan ebi),
- 3 1/2 gelas air untuk adonan dan air beberapa liter utk merebus empek-empek
- Garam dan Vetsin
Bahan kuah :
- 750 gr gula aren
- Asam jawa
- 10 siung bawang putih
- 1 ons cabe rawit hijau
- 1 liter air
- Garam secukupnya
Cara membuat :
- Blender rebon
- Campur dengan tepung terigu, tambahkan vetsin dan garam
- Tuangkan air 3 1/2 gelas, aduk rata
- Didihkan sambil di aduk sampai mendidih, matikan kompor
- Campurkan aci / tepung kanji sedikit demi sedikit ke dalam adonan bubur terigu selagi panas
- Aduk hingga menjadi adonan yang bisa dibentuk
- Kemudian bentuk sesuai selera
- Didihkan air ke dalam panci
- Masukkan empek-empek ke dalam air mendidih
- Angkat bila sudah mengapung
- Dinginkan lalu goreng ke dalam minyak panas
Cara membuat kuah :
- Blender cabe dan bawang putih hingga halus, sisihkan
- Didihkan 1 liter air
- Masukkan gula aren
- Campur dengan air asam (perasan asam)
- Angkat dan saring
- Didihkan lagi dan masukkan cabe dan bawang yg telah di haluskan
- Tambahkan garam, didihkan dan angkat
No comments:
Post a Comment